Glutamát sodný a rizika jeho používání

Glutamát sodný je látkou, která se nachází i v přirozených potravinách a surovinách. Tato látka je známa tím, že zvýrazňuje chuť. Asi nejvíce glutamátu sodného nalezneme například v parmazánu, ale obsahují jej dokonce i rajčata.  
italská polévka

o   V přírodní formě se glutamát sodný nachází pouze v tak zvanéL-formě.
o   Uměle a chemicky vyrobený glutamát sodný však obsahuje i D-formu.
Glutamát sodný je nechvalně známý tím, že by mohl poškodit nervový systém, neboť je neurotransmiter. To znamená, že se podílí v lidském těle na přenosu nervových impulsů. V tomto případě je riziko, že by nadměrná konzumace tohoto ochucovadla mohla negativně ovlivňovat správnou činnost mozku a způsobit výskyt různých neurologických nemocí, jako je například Alzheimerova choroba.

Riziko konzumace u těhotných žen

U glutamátu sodného též existuje riziko, že by mohl poškodit plod v děloze. Nepodařilo se však potvrdit, že by toto ochucovadlo bylo schopno přejít přes placentu do krevního oběhu plodu a tak jej poškodit. Stále však doporučeno, aby se těhotné ženy pokrmům ochuceným glutamátem sodným vyhýbaly.

Není alergen, ale vyvolává potíže

Glutamát sodný není nikde uváděn jako alergen, přesto však někteří lidé toto ochucovadlo nesnášejí dobře. Po konzumaci glutamátu se u nich dostavují různé potíže, které připomínají určité alergie. Z těchto projevů můžeme jmenovat například:
o   brnění rukou
o   pálení v zádech
o   otékání dýchacích cest
o   bolesti hlavy
o   nevolnosti
o   pocení
o   malátnost
o   poruchy vědomí a jiné
mísa polévky

Přesto, že mnoho z těchto rizik není potvrzených, s ohledem na to, že jde o synteticky vyrobenou látku je doporučeno se časté konzumaci glutamátu sodného vyhýbat. Jedním z důvodů, proč bychom měli omezovat jeho konzumaci je také fakt, že dráždí chuťová centra.  Jelikož to výrobci vědí, přidávají glutamát:
o   do rozličných slaných sušenek
o   do slaných brambůrků
Tím jsou zajištěny vysoké zisky z prodeje těchto pochutin.

Categories: Životní styl