Čas zahálky a odpočinku

Častý obrázek z českých domácností na začátku roku nebo během prvních jarních měsíců. Sedí se kolem stolu s katalogy cestovních kanceláří a přemýšlí se, kam vyrazit na dovolenou. Je třeba sečíst finance a uvědomit si, kolik do ní můžeme letos investovat a jak si ji rozložíme. Pojedeme-li na letní i zimní nebo ještě pár dní na jaře nebo na podzim a jak to případně skombinujeme se státními svátky, abychom ušetřili nějaké volné dny pro neplánované události.
batoh turisty
Bývá to příjemná činnost. Sice se u ní může rodina pohádat, když chce každý člen někam jinam a má jiné představy. Dá se ale najít kompromis, a když ne, tak rozhodne ten, kdo tu dovolenou platí. Tudíž rodiče, případně otec. A děti třeba chvíli brblají, ale nakonec mohou být rády, že se někam vůbec pojede a že se někam podívají a budou mít nové zážitky. Můžou o nich pak psát třeba slohovou práci na hodině českého jazyka. Najdou se totiž rodiny, které nejezdí nikam, protože na to buď peníze nemají, nebo je investují raději do něčeho jiného.
houpací síť
V každém případě má dnešní člověk minimálně tu možnost, ať už ji využije nebo ne, vycestovat do celého světa. Generace před námi ji neměly. Možnost vycestování byla velmi omezená a dovolená se trávila povětšinou na území Čech nebo Slovenska, které tehdy pro nás ještě nebylo zahraničím. O moři si mnozí nechávali jen zdát. Pokud se k němu dostali, bylo to povětšinou v rámci zemí východního bloku. Kam a s kým se hlavně tehdy do zahraničí cestovalo, se dozvíte na .
lavička u chalupy
Buďme tedy rádi za tu možnost výběru, která se nám dnes nabízí. I když čím větší nabídka, tím složitější ten výběr bývá. Hlavní věcí zůstává, že prostě můžeme a brání-li nám v tom nějaké okolnosti, povětšinou nedostatek peněz, lze s tím do budoucna něco udělat. Chceme-li zůstat doma nebo na chalupě, je to naše volba, nenutí nás k tomu politická situace v zemi.

Categories: Dovolená